Onbeperkt Leren 030

Ouderkracht en passend onderwijs voor iedereen

VN Verdrag inclusief onderwijs

imageInclusief onderwijs zat de laatste jaren een beetje in de taboe-sfeer in Nederland. Voorstanders van inclusief onderwijs zouden eigenlijk vermomde tegenstanders van speciaal onderwijs zijn. ‘Passend onderwijs is géén inclusief onderwijs, we gaan niet het speciaal onderwijs afschaffen!’, bezwoer staatssecretaris Sharon Dijksma vijf jaar geleden.  ‘Speciaal onderwijs is een dienst, geen plek’, was het verweer van de voorstanders, maar dat werd al bijna niet meer gehoord. In de jaren erna ging het over passend onderwijs-structuren, niet over kinderen of over de inhoud en het waartoe van onderwijs.  Dat moet anders.

Diversiteit
We zetten ons in voor het recht van elk Utrechts kind om in de eigen buurt samen naar school te gaan, ongeacht beperking, herkomst of afkomst. En met en van elkaar te leren hoe je in al je diversiteit samen de toekomst vormgeeft. We zetten ons in voor het recht van scholen om te verschillen in onderwijsconcept en didactische aanpak. Altijd vanuit een pedagogische visie dat elk kind anders is, erbij hoort en meetelt. We verzetten ons dus ook tegen de toets- en afrekencultuur die onze overheid de afgelopen 10 jaar gevestigd heeft. Een toetscultuur die door schoolbesturen in Utrecht nog wat versterkt wordt. Niet alleen door een eenzijdige invulling van ‘opbrengstgericht werken’. Maar  bijvoorbeeld ook door de vroege selectie van de POVO-procedure en door de bestuursbrede ‘toetskalenders’.

Support
Om passend, inclusief onderwijs mogelijk te maken, horen scholen en kinderen veel betere support te krijgen van maatschappelijk werk, jeugdzorg en onderwijsspecialisten. En ook de cultuur, het curriculum en de didactiek van de school moeten gestoeld zijn op diversiteit. Onze overheden en publieke bestuurders horen daarvoor de regelingen te treffen en de afspraken te maken. Ook hier moeten niet de instellingen, maar het kind en diens kansen en rechten centraal komen te staan.

VN-Verdrag
Over het belang van hoogwaardig en inclusief onderwijs voor iedereen is in Nederland nog geen consensus, maar internationaal wel. Ook Nederland gaat in 2014 – als hekkensluiter van alle ontwikkelde en vele ontwikkelingslanden – het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een handicap ratificeren.
En daarmee wordt inclusief onderwijs de norm, niet de uitzondering.

Wij willen ons er alvast voor inzetten het in Utrecht waar te maken.

Verklaring van Salamanca en VN Verdrag art 24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: